Mogelijke reacties na een behandeling


Wat kun je verwachten?
Iedereen heeft een ander huidtype en elke huid reageert anders. Er zijn mensen die geen reacties hebben na een behandeling en er zijn mensen die wel een reactie hebben na een behandeling. Voor ons in het vooraf niet in te schatten hoe de huid zal reageren. Na de behandeling ben je   zelf verantwoordelijk   voor de nazorg van de behandelde plaats en dus ook voor het eindresultaat. Volg dan ook nauwlettend onze nazorg instructies op voor het beste resultaat. Wij willen je graag wijzen op alle tijdelijke en permanente risico's die kunnen voorkomen na een behandeling, deze staan hieronder vermeld.

 

Zwelling en branderig gevoel

Na een behandeling kan dit gevoel gemiddeld tussen de 2 tot 24 uur aanhouden. De behandelde plek koelen met een koud kompres helpt dit sterk te verminderen. Nooit het koud kompres direct op de huid gebruiken. Blijf 2x per dag smeren met de nazorg zalf L1 tot alles weer rustig aanvoelt. Vermijd zonlicht of het gebruik van een zonnebank. Is dit onmogelijk? Plak het gelaserde gebied goed af of gebruik een sunblock crème tot de huid volledig hersteld is.

 

Bloeduitstorting

Het is niet vreemd dat je na een behandeling last krijgt van een bloeduitstorting. De huid kan er na een behandeling rood en paars uitzien. Dit komt vaker voor wanneer je vooraf aspirine hebt gebruikt, bloedverdunners gebruikt of vooraf alcohol hebt gedronken. Maak je niet druk om deze bloeduitstortingen, deze trekken vanzelf weg en zullen hierna niet meer zichtbaar zijn. Belangrijk is wel dat je 2x per dag blijft smeren met de L-1 zalf tot de huid weer helemaal rustig is.

 

Vervellen & schilferen van de huid of jeuk

Na de behandeling kan de plek gaan schilferen of vervellen. Het is mogelijk dat het gelaserde gebied gaat jeuken. Krab niet en blijf smeren. 

 

Korstjes

Na de behandeling kun je korstjes krijgen. Om geen littekens of pigmentverlies te krijgen is het van groot belang om niet aan de korstjes te krabben en verzorg de plek extra goed.. Het is erg belangrijk om 2x per dag de behandelde plek insmeert met de L1 zalf tot de korstje geheel verdwenen zijn. Hierna de plek 1x per dag behandelen met de L2 zalf om de huid te ondersteunen voor een optimaal herstel dus optimaal resultaat.
Belangrijk: niet zwemmen of naar de sauna gaan wanneer je kostjes hebt. Vermijd zonlicht en het gebruik van een zonnebank.

 

Jeuk

Wanneer je bent behandeld kan het gebied behoorlijk gaan jeuken. Het spreekt voor zich dat je niet gaat krabben wanneer je korstjes of blaren hebt. Doe je dit wel, dan kun je hier littekens aan over houden. Smeren met de zalf helpt goed tegen de jeuk.

 

Puntbloedinkjes

Soms komt het voor dat je puntbloedinkjes krijgt. Net zoals je pukkeltjes iets te hard uitknijpt, kan er na de behandeling een klein beetje bloed zichtbaar zijn. Vaak worden dit kleine korstjes die vanzelf weer verdwijnen. Het is belangrijk om niet aan de korstjes te krabben om littekenvorming te voorkomen. Plak voor het slapen een pleister of verband op de behandelde plek, om te voorkomen dat je in je slaap toch gaat krabben.

Belangrijk: niet zwemmen of naar de sauna gaan. Vermijd zonlicht en het gebruik van een zonnebank. Is dat onmogelijk? Plak het gelaserde gebied af of gebruik een sunblock crème.

 

Blaren
Je kan soms blaren krijgen (dit hoeft niet altijd te gebeuren). Schrik hier niet van het ziet er vervelender uit dan het is. Je bent niet verbrand je hebt een zogenoemde frictieblaar. Vergelijk dit type blaar met een blaar op je voet. Je houdt er geen littekens aan over, wanneer je de nazorginstructies nauwgezet volgt. Voorkom het schuren van kleding en hou vuiligheid buiten de deur. Even wachten met het insmeren tot de blaar is uitgedroogd en een korstje is geworden. Daarna pas beginnen met het insmeren van de behandelde plek.

Voor elke blaar geldt:

  • Niet krabben en niet smeren

 
Verzorging grote blaren:

  1. Prik de blaar vanaf de zijkant volledig door (dus niet vanaf de bovenkant) en
    breng Betadine aan op de doorgeprikte blaar.

  2. Plaats eerst een zalfgaasje op de blaar. Plak over het zalfgaasje een droog gaasje en plak het geheel goed vast met verbandtape.

  3. Verschoon beide gaasjes om de 6 uur.

  4. Mocht het pleister of het gaasje blijven vastplakken, dan niet eraf trekken, maar losweken onder een warme douche of kraan.

  5. Na het douchen niet droog wrijven, maar voorzichtig droogdeppen en nieuwe gaasjes aanbrengen.

 

Verzorging kleine blaren:

  1. laat de kleine blaar vanzelf uitdrogen

  2. plak een pleister over de blaar als de blaar op een plaats zit waar kleding schuurt of in contact komt met vuil, laat de blaar af en toe 'luchten '

  3. Verwijder de pleister pas na het douchen, daarna voorzichtig droog deppen en absoluut niet droog wrijven. Tot slot weer een nieuwe pleister plakken.

 

Grijze (blauwe) waas rondom de tattoo

Zoals eerder is vermeld is ieder huid anders en ook de reactie van elk lichaam is anders. Het kan voorkomen dat de inkt zich niet alleen laat afbreken en afvoeren door de lymf en je bloedbaan, maar dat de kleine inktdeeltjes in je haarvaatjes onder de huid gaan zitten. De plek kan gewoon gelazerd worden. Het deel wat alsnog in de haarvaatjes achterblijft trekt in de meeste gevallen vanzelf weg. In de meeste gevallen is het binnen een paar maanden helemaal hersteld maar er zijn ook gevallen dat het drie jaar kan duren. Er is helaas niets wat dit proces kan versnellen. Wanneer je stopt met het laseren zal dit proces pas in werking treden.

 

Witte plekjes

Je kan witte plekjes krijgen na een laserbehandeling, deze trekken in de meeste gevallen vanzelf weer weg. Het herstel van de huid blijft per persoon verschillend. Hoelang je hier last van hebt, verschilt van enkele weken of maanden tot een paar jaar.

Belangrijk is om te wachten met het ondergaan van een volgende behandeling tot de huid volledig is hersteld. Elke dag blijven smeren met de zalf is een pre. Daglicht en zon helpen goed bij het helen, maar verzorg de plek wel met een goede zonnebrandcrème of een sunblock.

 

Donkere plekjes

Sommige mensen met een donkere huid hebben een ander pigmentatie. De kans is groot dat je na de behandeling donkere plekjes over zult houden. De keuze is in dit geval aan de klant dat als je je tattoo laat lazeren je er rekening mee moet houden dat je er donkere vlekjes aan over kunt houden.