NAZORGINSTRUCTIES PIERCING

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook als zodanig behandeld worden.

Om de genezing zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen, moeten de volgende regels in acht worden genomen.

 

 • Raak de piercing niet of zo min mogelijk aan met de handen. Moet dit om één of andere reden wel, was dan je handen van te voren. Manipuleer je piercing niet in de wond dus niet bewegen of draaien.
 • Spoel de omgeving van de wond tijdens je dagelijkse douche goed na met schoon water totdat deze geheel is genezen. Indien gebruik van zeep rondom de piercing nodig is, neem dan bij voorkeur een pH-neutrale, hypoallergene, ongeparfumeerde, vloeibare zeep, bijvoorbeeld Seba-Med,Sanex, Sporex, Dove of Sanicura. Geen desinfecterende zeep gebruiken (bijvoorbeeld Unicura). Na de genezing is regelmatige reiniging met water en vloeibare zeep voldoende.
 • Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog.
 • Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
 • Geen zalf, Purol, Vaseline of iets degelijks op de wond smeren.
 • Geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond druppelen.
 • Geen pleisters of verband over de piercing dragen.
 • Draag bij een bodypiercing (bijvoorbeeld tepel of navelpiercing) geen strakke of vuile kleding.
 • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden en natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een sauna of stoombad.
 • Uitsluitend bij een opkomende irritatie met een ontsteking is Sterilon, Betadine of jodium zinvol. Dit desinfectiemiddel pas aanbrengen nadat je hebt gemerkt dat je eigen lichaam deze irritatie niet zelf weg krijgt. Breng dit dan 's ochtends en 's avonds nadat je jezelf hebt gereinigd een keer aan. Daarna kan je eigen lichaam deze ontsteking verder opruimen. Als na een dag succes uitblijft de behandeling herhalen.
 • Bij overgevoeligheid voor jodium geen Betadine oplossing gebruiken maar Sterilon.
 • Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- en/of afstotingsverschijnselen van de piercing in de wond, of bij pijn altijd contact op met de huisarts. Bij twijfel kun je ook altijd contact opnemen met je piercer.

Reiniging.

 • Was als eerste je lichaam en als laatste de omgeving van de wond waar de piercing in zit. Spoel je piercing goed na met veel schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Bij irritaties kun je een oplossing gebruiken van één liter water (10 minuten gekookt) met 9 gr. zout (NaCl). Gebruik GEEN alcohol of waterstofperoxide om je piercing te reinigen.

Specifieke nazorginstructie voor orale piercings:

 • Een tong- of lippiercing (of andere piercing in de mond) verdient extra aandacht na het eten, drinken en roken en na elk ander oraal contact. Geregeld je tanden poetsen (de mond plaquevrij houden met bijvoorbeeld een tandpasta op basis van een zoutoplossing) en spoelen met een mondspoeling op chloorhexidinebasis. Of liever met een zoutoplossing.
 • Kussen of ander soort oraal contact alsook roken gedurende het genezingsproces vermij­den.

Specifieke nazorginstructies voor genitale piercings:

 • Geslachtspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken. Wanneer je circa een uur voor het schoonmaken van de piercing een glas water drinkt, worden zeepresten na het wassen sneller uitgeplast. Beter is het wellicht geen zeep te gebruiken in deze regio.
 • Piercings in de geslachtsdelen moeten tijdens seksuele gemeenschap beschermd worden met een extra stevig condoom (bijvoorbeeld een condoom voor anale seks) of een beflapje. Bij voorkeur geen seksuele gemeenschap tijdens de genezing van een piercing in de geslachtsdelen.

Druk en wrijving.

 • Een strakke broek of rok en ook sport kunnen bij de genezing van elke piercing een behoorlijke vertraging opleveren, vooral bij een navel- of genitaalpiercing. Ook slapen op je buik is af te raden. Het blijven haken met handdoeken is regelmatig de oorzaak van problemen. Vrijwel alle problemen met een piercing zijn terug te voeren op oorzaken gerelateerd aan druk en wrijving.
 • Draag in ieder geval altijd schone kleding over de piercing die in je lichaam is gezet. Je piercing is een open wond en een goede verzorging (lees uitkijken) is uitermate belangrijk.

Sieraden.

 • Gebruik in de toekomst uitsluitend speciale sieraden die geschikt zijn voor piercing, dan zul je snel veel plezier aan je nieuwe piercing beleven.

Denk eraan: het hebben van een piercing hoeft geen problemen op te leveren. Vergeet je dat de piercing daar zit, dan kun je wel flinke problemen krijgen.