Risico van de tatoeage


Bron: GGD Nederland

 

Informatie over de risico’s van tatoeages
Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

 

Laat geen tatoeage aanbrengen:

• op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan

• op een litteken dat minder dan een jaar oud is

• op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd

• op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is

• op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen

• als je onder invloed bent van alcohol of drugs

• als je zwanger bent

 

Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:

• diabetes

• hemofilie

• chronische huidziekte

• allergie voor tatoeagematerialen of -inkt

• immuunstoornis

• hart- en vaatafwijkingen

 

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een tatoeage? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts. Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

 

Het zetten van de tatoeage

Omdat er tijdens het tatoeëren een wond ontstaat, is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de tatoeëerder hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage gaat ontsteken.

 

Let er in ieder geval op dat:

• de huid voor het tatoeëren wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje

• de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes

• tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken

• de tatoeëerder tijdens het zetten van de tatoeage handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid

• de tatoeage na afloop wordt verzorgd en afgedekt

 

Nazorg
Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is. De tatoeëerder geeft uitleg over de nazorg van tatoeages. Lees dit goed door.

 

Allergische reactie

Een allergische reactie is niets anders dan een overdreven reactie van het immuunsysteem. Omdat men bij het tatoeëren een voor het lichaam onbekende stof, namelijk de inkt, onder de huid aan brengt, gaat ons afweersysteem hier tegen reageren om ons tegen deze vreemde stof te beschermen. Dit doet zij door het inkapselen van de kleurstof in cellen. Bij veel mensen is hierna de kous af, en houdt het immuunsysteem op met reageren, omdat de verfstof veilig is opgeborgen binnen een kapsel. Maar bij een aantal mensen blijft de afweerreactie doorgaan, zij zijn dan blijkbaar dusdanig overgevoelig, dat zelfs inkapseling de reactie van het immuunsysteem niet stopt.

 

In het verleden kwamen allergische reacties voor omdat de oudere pigmenten chroom, kobalt of kwik bevatten. Ook werd er vroeger lood gebruikt in verfstoffen. Tegenwoordig zijn de kleurstoffen veiliger, ze worden namelijk ook in ons voedsel gebruikt. Maar zelfs wanneer een kleurstof onder de noemer “natuurlijk” valt, of goedgekeurd is met een E-nummer, blijft het voor ons lichaam iets vreemds, iets wat er niet in hoort. En niet iedereen staat er bij stil dat ook tatoeage-inkt een allergische reactie kan veroorzaken en dat die reactie niet direct hoeft op te treden maar zich ook pas veel later kan gaan manifesteren. Bij de meeste mensen blijft het namelijk niet bij één tatoeage. Vergelijk het maar met een bijensteek, de eerste keer valt de allergische reactie nogal mee, maar bij de volgende steek wordt de reactie steeds heviger. Dit komt omdat in het lichaam allergische sensibilisatie optreedt, hoe vaker contact met het “allergeen” (de lichaamsvreemde stof), des te heviger de reactie. Wanneer de allergie langere tijd blijft bestaan, overbelast het het lichaam en kunnen daardoor ook andere overgevoeligheden ontstaan, zoals voor pollen en huismijten. Men denkt dan dat dat de oorzaak is van de allergie, en komt er veelal niet achter dat de oorspronkelijke of echte oorzaak bij de tatoeage-inkt ligt.

 

Overigens kunnen allergische reacties ook optreden na het laten zetten van een henna-tatoeage op de huid!